2.13.2012

En Smakrik lördag!

 I helgen hade vi fint besök av kära mor och far, vi blev mest ompysslade själva med god mat, barnpassning m.m. På lördagen bjöd vi dock på en smakrik middag bestående av chevrégratinerade rödbetor med tillbehör till förrätt. En av mina förrättsfavoriter så jag lägger ut "receptet":

Chevrégratinerade rödbetor:
Skala rödbetorna (beräkna ca 2 st per person) och koka dem mjuka i ca 30 min.
Skiva dem sedan tunt och lägg i smörjd ungsform. Salta lite över och lägg över chevréskivor, en 2 cm tjock skiva per person är lagom. Gratinera i ung i ca 10-15 min eller tills osten blivit gyllende. 
Rosta under tiden pinjenötter i en torr stekpanna, var med och blanda runt då de lätt bränns!
Hätta upp lite honung ihop med hackad färsk timjan.
Lägg upp de gratinerade rödbetorna på tallrikar och strö över pinjenötter och havssalt. Ringla sist över timjanhonungen och garnera med en timjankvist!




Till varmrätt  bjöd vi på värmande fiskgryta vilket aldrig är fel, serverad med vitlöksbröd, aoli och en klick creme fraiche.





 Fiskgryta med räkor och musslor med saffran:
(6 personer)

1 fänkol
2 morötter
4 scharlottenlökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 påse saffran
1 burk krossade tomater
salt
2 fiskbuljongstärningar
7 dl vatten
2 dl vitt torrt vin
1 1/2 dl vispgrädde
300 g handskalade räkor
600 g blandad fisk (jag tog lax och sej)
blåmusslor

Strimla fänkål, morötter och purjolök och finhacka scharlottenlök och vitlök. Fräs grönsakerna i olja i en gryta några minuter. Tillsätt saffran, 1 tsk salt, buljongtärningar, krossade tomater och all vätska utom grädden. Låt småkoka ca tjugo minuter under lock. Skala under tiden räkor och tärna fisken. Vill du göra egen aoli kan denna göras på 1 dl lättmajonäs och en pressad vitlöksklyfta. Häll i grädden och tillsätt sedan fisken och låt koka några minuter, ha sedan i de frusna blåmusslorna och ta ur och släng de som inte öppnar sig. Ha sist i räkorna som bara behöver värmas upp. Servera och njut. Önskar man grytan tjockare kan den redas med ljus redning till önskad konsistens innan fisk och skaldjuren tillsätts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...