1.07.2012

Happy New Year 2011-2012


Nyåret firades ute i vår stuga i Brevik. Då vi denna gång valde att hålla oss hemma och fira för oss själva tänkte vi att vi ändå skulle äta godast tänkbarast. Efter en hektisk handling dagen innan där diverse varor praktiskt taget slängdes i varuvagnen på måfå för att sedan kunna improviseras ihop till en trereättersmeny (denna meny blev helt klart mycket väl godkänd och kommer definitivt att göras om!), gav vi oss ut till en kall stuga som snart sprakade av värmeljus och flammande brasor.
Värmen infann sig som tur var rätt fort. 

Följande dag satte jag rätt tidigt igång med maten. 

En rotsaksgratäng för 4-6 personer påbörjades först som bestod av:

ca 10 mindre potatisar
4 mindre morötter 
1 mindre sötpotatis 
4 scharlottenlökar 
3 vitlöksklytftor
vispgrädde, ca 5 dl
salt, svartpeppar
Riven parmesanost
Ströbröd

Rotfrukterna revs fint och blandades ihop med pressad vitlök, salt och peppar i en ungssäker form. Vispgrädde hälldes på så att ca hälften av formen täcktes. Överst ströddes ströbröd och revs parmesanost. Formen placerades i mitten av ugnen i 220 grader, i ca 40 minuter, känn efter med sticka.
Jag gjorde denna på morgonen och den fick sedan stå till sig under dagen för att sedan värmas upp inför serveringen. Då stansade jag ut rundlar med hjälp av ett glas för att få mindre "kakor" att servera på tallrikarna. 
 Vi skålade med en av flaskorna Champange som vi fått i bröllopsgåva, det smakade verkligen gott!


 Sen var det oxfilén, den bryntes först runt om i en väl upphettad panna med smör. Den saltades och pepprades rikligt för att sedan få svalna. Den skivades sedan upp i 2 cm tjocka skivor och lades i en ungsform. En ostkräm fördelades på varje skiva som bestod av:

Creme fraiche, 1 1/2 dl
Söndersmulad vällagrad prästost ca 1 dl 
hackade jordnötter, 1/2 dl
salt, svartpeppar

En ungstermometer placerades i tjockaste delen i en av skivorna. Formen sattes i mitten av ungen i 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills termometern visade 58 grader, för ett rosa mitten.


En avokado och kräftförrätt är alltid ett fungerande koncept. 
2 st Avokado mosades ihop grovt ihop med salt och peppar och 1 msk limejuice, ca 1 dl hackade kräftstjärtar blandades i röran ihop med 1-2 pressade vitlöksklyftor.
Röran lades på smörstekt formfranska med vitlök i stekpanna och garnerades med kräftstjärtar, limeskiva, svartpeppar och cocktailtomater.


En lyckad måltid, såsen serverades i
mindre glas på tallriken.Vi åt kulor av lokal glass med smakerna "himmelk röra" och "saltlakrits" till efterrätt serverade tillsammans med lättstekt banan, passionsfrukt och apelsin! Till detta drack vi god Bailys coffey.
 Avslutningsvis släppte vi varsin röd papperslykta mot den stjärnfyllda natthimmelen. Det var otroligt vackert att se dem stiga högt mot ovan och de var synliga väldigt länge.
Gott nytt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...